Här är en typisk dag på benins gator. tryck här om du vill läsa mera om vardagen i benin. Man använder skålar för att blanda färger till de olika textilerna.

VALMISTUS

Batiikkivaatteet tehdään Beninissä, Länsiafrikassa, missä pieni kalastajakylä Gbecon, suureksi osaksi saa elantonsa täältä toiminnalta siitä saakka kun Svanhild tuli tänne yli 10 vuotta sitten. Hän oli juuri päättänyt saksalaisen kehitysmaaprojektin naapurimaassa Nigeriassa ja ajatteli että tänne hän haluaisi tulla takaisin ja tehdä jotakin omaa. Hän sai vuokrata siirtomaa-aikaisen huvilan, sivurakennuksineen ja rupesi kouluttamaan ihmisiä, tekemään remonttia, istuttamaan puita ja pensaita, ja karkoittamaan lepakoita. Taloryhmä oli ollut asumaton jo monta vuotta.

Nykyään täällä työskentelee 3 naista ja kaksi miestä ja usein vielä oppityttö tai -poika Kun Svanhild on Suomessa myymässä tai suunnittelemassa uutta kokoelmaa on ateljé työntekijöiden käytössä ja he tekevät omia vaatteita myyntiin, usein nykyisin batiikkivaatteita.

Vaatteet tehdään käsityönä ja jokainen asu on uniikki ja vie aikaa valmistaa. Ensin leikataan ja ommellaan vaate valkoisena. Sen jälkeen piirretään vahalla mitä jää valkoiseksi, ja värjätään, jolloin väri ei tartu vahaan. Jos haluaa useampia värejä tehdään sama uudelleen. Lopuksi keitetään vaha pois isossa kattilassa. Sitten seuraa silitys ja lopputarkastus.

Indigo käytetään myöskin vaikka tämä värjäys vie useampia päiviä. Indigo pensas kasvaa kaikkialla, mutta taito käyttää indigo pensaan lehtiä on häviämässä. Mutta Medinath joka tekee vahabatiikin tulee Nigeriasta ja tietää kaiken indigosta. Tieto joka kulkee perintönä hänen heimossansa Youroba.

Huovutettuja hattuja ja jakkuja tehdään Nauvossa suomalaisesta villasta ja ainoastaan luonnonsaippua on käytetty valmistusprosessin aikana irtovillasta saakka. Värit ovat lampaanvillan omia luonnonvärejä.

Uusi neulekokoelma tulee syksyllä ja on valmistettu Suomessa.
 

TUOTANTO KUVAT